Postup přípravy receptu Cizrna nakyselo po španělském způsobu:
Cizrnu namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme, k cizrně přidáme bobkový list a kost od šunky nebo špekovou kůži, zalijeme čistou vodou a pod pokličkou vaříme nejméně hodinu doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Uvařenou cizrnu scedíme, ale uschováme si trochu vývaru. Bobkový list i kost či kůži vyhodíme.
Z uvařených vajec vyloupneme žloutky, vidličkou je rozmačkáme, přidáme ocet a utřeme dohladka. Přidáme olej, pepř a trochu vývaru (asi 3-4 lžíce).
Do směsi prolisujeme česnek, promícháme a poté přidáme nadrobno nasekané bílky, spařená, oloupaná a semínek zbavená nasekaná rajčata, jemně nakrájenou cibuli, kousky sušených rajčat, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Všechno promísíme, smícháme s vařenou cizrnou, opepříme a osolíme.
Necháme nejméně 2 hodiny uležet a případně dochutíme solí a pepřem.