Postup přípravy receptu Cuketové lívanečky s ovesnými vločkami:
Cuketu pečlivě omyjeme, osušíme a nastrouháme i se slupkou na jemném struhadle. Osolíme a necháme stát tak dlouho, až cuketa pustí vodu. Potom hmotu scedíme a přebytečnou vodu vymačkáme a vylijeme.
Do takto připravené cukety přidáváme postupně hladkou mouku, ovesné vločky, vejce, vylisovaný, utřený nebo nadrobno nakrájený česnek, na špičku nože soli a pepře, podle chuti můžeme přidat ještě kávovou lžičku majoránky. Všechny přísady dobře promícháme. Hmota nesmí být příliš řídká, protože by se nám lívanečky při smažení trhaly a špatně obracely.
Z těsta vytvarujeme kulaté placičky, které smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji v lívanečníku nebo na pánvi dozlatova.
Cuketové lívanečky s ovesnými vločkami podáváme ještě teplé, nejlépe obložené čerstvou zeleninou – výborné jsou plátky rajských jablíček, na kolečka nakrájená okurka nebo kapie, listy hlávkového salátu; dobře chutnají rovněž s nakládanými paprikovými či zelnými saláty.