Použité suroviny receptu Kynuté ořechové rohlíčky:
80 g cukru krupice
| 2 žloutky
| 500 g polohr. mouky
| 120 g tuku
| 1 vanil. cukr
| 1 kostka droždí
| 1 lžička citr. kůry
| 250 ml vlažného mléka
| náplň:
| 2 balíčky vanil. cukru
| 400 g ořechů
| 2 lžíce citr. šťávy
| 200 g cukru krupice
| 250 ml mléka
| 100 g rozinek
Postup přípravy receptu Kynuté ořechové rohlíčky:
V části mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a zaprášíme lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, změklý tuk i žloutky utřeme do pěny. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek a zbytek mléka. Poté vmícháme žloutkovou pěnu a těsto důkladně propracujeme. Necháme na teple vykynout (asi 1 hodinu).
Mléko svaříme s oběma cukry, nasypeme mleté ořechy a provaříme. Pak vmícháme rozinky a citronovou šťávu.
Vykynuté těsto rozválíme a vykrajujeme z něj trojúhelníky. Rozdělíme náplň a dílky těsta stočíme do rohlíčků. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout.
Kynuté ořechové rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme při 180°C do zezlátnutí. Horké rohlíčky pocukrujeme.