Postup přípravy receptu Domácí nakládané zelí:
Hlávky zelí ošistíme, rozkrájíme a vykrojíme košťály. Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na středně dlouhé nudličky. Osolíme, okmínujeme a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Zelí důkladně několikrát promícháme. Je nutné zelí ochutnat, nesmí být mdlé a bez chuti, ale šťavnaté a přiměřeně slané.
Takto upravené a dochucené zelí pěchujeme do zeláku. Jestliže je zelí hodně šťavnaté, může nám zůstávat hodně vody, můžeme vodu odebírat. Po napěchování musí být zelí pod vodou. Nejlepší je zatížit ho třeba talířkem a na něj dát řádně omytou dlažební kostku, aby bylo dobře zatížené.
Pro vylepšení chuti můžete do zelí přidat jedno celé jablko nebo do zelí zamíchat nastrouhaný křen - dle vaší chuti.
Pokud potřebujeme v průběhu kvašení dolévat vodu, tak jedině studenou a převařenou.
7 dní necháme stát zelák v pokojové teplotě, okolní voda začne bublat. Potom už zelák dáme do sklepa a za 3 týdny už můžeme zelí začít jíst.
Poznámka: Budete-li kupovat zelí již nakrouhané, již při nákupu si dejte pozor, aby zelí nebylo zapařené, nahnědlé. Je nutné ihned zelí zpracovat!