Postup přípravy receptu Domácí smetanový tavený sýr z tvarohu:
Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme, pak napěchujeme do kameninového nebo porcelánového hrnku, přikryjeme pokličkou a necháme jej 2-3 dny zklihovatět.
V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se tvaroh roztaví a počne houstnout. Kastrolek sejmeme z ohně, vlijeme ve smetaně rozkvedlané žloutky s paprikou a dobře promícháme.
Nakonec směs nalijeme do porcelánových misek nebo do větší porcelánové mísy, předem vypláchnutých studenou vodou, a postavíme do studena vychladnout a ztuhnout.
Ochucování domácích tavených sýrů:
Domácí tavené sýry můžeme dle vlastní chuti různými příměsmi doplnit, dostaneme tak podobné sýry, které jsou v prodeji, nebo sýry jiné chuti dle vlastní fantazie. Příměsi do tavených domácích sýrů přidáváme současně se žloutky nebo se smetanou rozmíchanou se žloutky.
Jako příměsi použijeme např.:
100 g jemně nakrájené nebo lépe umleté šunky nebo uzeného netučného masa,
75 g na malé kostičky nakrájených očištěných paprik (nejlépe předem spařených a oloupaných),
100 g pokrájených spařených a oloupaných rajčat,
70 g rajčatového protlaku,
100 g na malé kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce.