Postup přípravy receptu Drobenkový koláč slaný:
Čtvrtky rajčat vložte na pánvičku bez tuku a krátce duste, aby pustily šťávu. Přidejte drcený (ne lisovaný) česnek, čerstvé, nadrobno nakrájené bylinky (bazalka, majoránka). Opepřete, osolte a zastříkněte olejem. Duste pod pokličkou doměkka. Pak odkryjte a nechte šťávu odpařit.
Zapékací misku vytřete máslem, vysypte strouhankou a na dno dejte polovinu dušených rajčat. Můžete je posypat strouhankou, která vsákne přebytečnou šťávu. Na rajčata pokládejte rovnoměrně většinu kozího sýra (20 dkg), pak přikryjte druhou částí rajčat a zbytkem sýra.
Smíchejte mouku a máslo, promněte, aby vznikla drobenka. Přisypejte parmezán a ještě znovu zlehka promněte. Slanou drobenku vsypte jako poslední vrstvu na koláč. Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 20-30 minut při 180 °C.
Tip: Můžete orestovat na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, špekáčky nebo šunku, smíchat s rajčaty nebo na ně poklást.