Postup přípravy receptu Drobné francouzské pečivo:
Mouku prosijeme na vál. Uprostřed mouky vyhloubíme důlek, přidáme cukr, na plátky nakrájené máslo, žloutek a mléko a vypracujeme křehké těsto. Vypracované těsto zabalíme do alobalu a dáme na 2 hodiny do chladničky odpočívat.
Troubu vyhřejeme na 200°C. Na pomoučeném vále vyválíme 3 mm silnou placku a těstem vyložíme formičky. Přečnívající těsto uřízneme, případně odstříhneme nůžkami.
Formičky narovnáme na plech a pečeme 8 minut do světlehněda. Upečené košíčky vyklopíme z formiček a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl a pudinkový prášek. Mléko s vanilkovou dření přivedeme k varu, přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání krátce povaříme. Krém necháme vychladnout, během chladnutí několikrát zamícháme. Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáváme vychladlý krém.
Máslový krém rozdělíme na tři stejné díly. Jeden díl smícháme s kakaem a curacaem, druhý s kakaovým práškem a kávovým likérem, třetí s koňakem.
Košíčky ozdobně naplníme pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovitým tvořítkem a po ozdobení necháme košíčky na chladném místě 1-2 hodiny tuhnout. Povrch krému zdobíme půlkou třešně, čokoládovým sypáním, kandovanou fialkou nebo nasekanými pistáciemi.
Chceme-li mít košíčky obzvlášť pěkné, můžeme některé polít čokoládovou polevou, a ještě než poleva ztuhne, posypat je stříbrnými perličkami, barevným sypáním nebo nasekanými pistáciemi.