Postup přípravy receptu Duryňské knedlíky:
Jeden kilogram brambor oloupeme a hned dáváme do studené vody, aby nezhnědly.
Nad misku s trochou vlažné vody umístíme jemné struhadlo a brambory na něm nastrouháme tak, aby jemné nudličky brambor padaly přímo do vody (mají být potopeny).
Brambory promícháme rukou a necháme stát, aby se oddělil škrob.
Hnědou, napěněnou vodu z brambor slijeme a brambory zalijeme jinou vodou.
Zbylé oloupané brambory uvaříme v osolené vodě.
Žemle nakrájíme na kostičky a lehce osmahneme na rozpáleném másle.
Syrové brambory scedíme a vymačkáme z nich všechnu vodu.
Měkké vařené brambory prolisujeme s částí vody tak, aby vznikla polotekutá kaše, ihned ji promícháme se strouhanými bramborami, osolíme, navlhčenou rukou utvoříme knedlíky a naplníme je připravenými žemlemi.
Knedlíky mají mít průměr 6-7 cm.
Knedlíky zavaříme do širokého kastrolu s vařící, mírně osolenou vodou a na velmi malém plameni asi 15 minut při 95 °C.
Vyndáme je a ihned podáváme (při stání nebo ohřívání ztrácejí na kvalitě).