Postup přípravy receptu Dušená štika s majonézou:
Štiku vykucháme, očistíme od šupin, řádně opláchneme a odřízneme hlavu. Stáhneme celou kůži až k ocasu naruby jako rukavici (snažíme se ji nepoškodit, protože ji budeme plnit) a u ocasu odřízneme. Kůži v místě řezu po kuchání sešijeme a převrátíme zpět. Staženou rybu vložíme do pekáče, podlijeme trochou vařící vody, přikryjeme a dáme na 10 minut do vyhřáté trouby. Rybu vyjmeme a necháme vychládnout. Mezitím si namočíme na kousky natrhanou housku v mléce a nakrájíme kořenovou zeleninu nadrobno. Z vychladlé ryby vidličkou seškrábeme maso a umeleme na paštikové řezné desce. Umleté maso dáme do mísy, přidáme vymačkanou a pomletou housku, 2 lžíce másla, vejce, citronovou kůru, muškátový oříšek a dochutíme solí. Vypracujeme sekaninku, kterou naplníme rybí kůži. Na dno pekáče s vývarem po podušené rybě rozprostřeme nakrájenou zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a pepř, na toto lůžko postavíme naplněnou kůži a přiložíme hlavu. Přidáme zbylé máslo, přiklopíme a dusíme asi 1 hodinu. Hotovou rybu necháme na míse vychladnout, vyjmeme nit, přelijeme ji majonézou a ozdobíme řezy papriky, kaparami, naloženými houbami a citronovými řezy.