Postup přípravy receptu Fazolky se smetanou nakyselo:
Fazolové lusky scedíme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na větší kousky, záleží na velikosti lusků.
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Osmažíme ji na másle téměř dozlatova. Když začne cibule tmavnout, zaprášíme ji hladkou moukou a necháme usmažit růžovou jíšku.
K horké jíšce, za stalého míchání, přiléváme studené mléko a pak i smetanu. Stále mícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Pak přidáme pokrájené fazolové lusky, podle chuti osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Nakonec omáčku ochutíme citronovou šťávou, případně octem nebo lákem z fazolek. Můžeme přidat i špetku cukru, záleží na chuti.
Fazolky se smetanou můžeme podávat bez masa s uvařenými brambory. Pokud je budeme servírovat s masem, doporučuji usmažené maso kuřecí, ale i uvařené hovězí maso.