Postup přípravy receptu Fondue z ementálu:
Do vhodné keramické nádoby nalijeme víno, dáme na oheň, do horkého vína vmícháme uřený česnek, povaříme 2 minuty a pak za stálého míchání přidáváme do horkého (ne vroucího) vína nadrobno nakrájený sýr. Když se začne sýr rozpouštět, vlijeme hladkou mouku dobře rozmíchanou ve trošce vína, doporučujeme škrobovou moučku, která je osvědčenější, neustále mícháme a na malém plameni sýr rozpouštíme dohladka. Do takto připravené sýrové směsi přidáme citrónovou šťávu, dochutíme pepřem a solí, směs za stálého míchání přivedeme k varu a jakmile je směs hladká, odstavíme ji z ohně a vmícháme slivovici. Dále již pokrm nevaříme, aby nám neztuhnul. Hotovou směs udržujeme v teple nad zapáleným kahanem. Chléb nakrájíme na kostičky, napichujeme na dlouhé vidličky a namíčíme v sýrové omáčce - fondue.