Použité suroviny receptu Gnocchi se žampionovou krémovou omáčkou:
1 kg moučných brambor
| 3 vejce
| sůl
| 300 g hladké mouky
| olej na zakapání
| Omáčka:
| 3 lžíce másla
| 2 cibule
| 500 g žampionů
| 1 kostka zeleninového bujonu
| 2 kelímky zakysané smetany
| 1 velká hrst petrželky
| šťáva z 1/2 citronu
| sůl
| pepř
Postup přípravy receptu Gnocchi se žampionovou krémovou omáčkou:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a ještě horké je oloupeme. Prolisujeme je na pracovní plochu lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle. V hromádce prolisovaných brambor utvoříme důlek, do něj vyklepneme vejce a osolíme. Přidáme trochu mouky a rukou zpracujeme těsto. Mouku přidáváme postupně a těsto nehněteme moc dlouho. Noky mají být krásně nadýchané - výsledné těsto je tedy měkké, tvárné, nelepivé a drží dobře pohromadě. Těsto vyválíme na váleček silný asi jako palec. Rozkrájíme ho na kousky dlouhé 2 cm. Na každý kousek obtiskneme vidličku, aby se v rýhách lépe držela omáčka. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 2 minuty. Slijeme je a ihned zakapeme trochou oleje, aby se neslepily k sobě.
Omáčka: v kastrolu se silnějším dnem rozpustíme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme do světle hnědé barvy (asi 6 minut). Přidáme na plátky nakrájené žampiony a dusíme přibližně 10 minut. Po 5 minutách rozdrobíme k žampionům kostku bujonu a zalijeme asi 150 ml vody. Do kastrolu přisypeme petrželku a vše ještě minutu podusíme. Zalijeme smetanou a necháme další minutu prohřát. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou.
Fotky receptu Gnocchi se žampionovou krémovou omáčkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!