Použité suroviny receptu Gratinované brambory a zelenina:
500 g brambor nakrájených na plátky
| 1 lžíce rostlinného oleje
| 1 nasekaná cibule
| 2 rozetřené stroužky česneku
| 500 g tofu nakrájeného na kostičky
| 2 lžíce rajčatového protlaku
| 2 lžíce hladké mouky
| 3 dl zeleninového vývaru
| 2 větší rajčata nakrájená na plátky
| 1 lilek nakrájený na plátky
| 2 lžíce čerstvého tymiánu
| 4,5 dl bílého jogurtu(neslazeného)
| 2 vejce
| sůl
| pepř
| salát jako příloha
Postup přípravy receptu Gratinované brambory a zelenina:
Pokrájené brambory vaříme cca 10 min až změknou, ale nesmí se rozpadat. V pánvi na rozpáleném oleji za občasného míchání smažíme cibuli a česnek 2-3 min. Přidáme tofu, protlak a mouku a 1 min povaříme. Postupně vmícháme vývar a za stálého míchání přivedem k varu. Pak plamen ztlumíme a necháme 10 min. podusit. Na dno hluboké zapékací mísy dáme vrstvu brambor. Lžící naneseme na celý povrch směs tofu. Na tofu nakladem vrstvu z plátků rajčat, potom lilků a nakonec zbylých brambor. Směs z tofu musí být úplně zakrytá. V misce smícháme jogurt a rozšlehaná vejce a podle chuti je osolíme a opepříme. Lžící naneseme jogurtovou omáčku na plátky brambor, aby byly zas úplně pokryté. V předehřáté troubě pečem při 190°C cca 35-45 min., nebo až vršek zhnědne. Posypem tymiánem a podáme s křupavým salátkem.
Fotky receptu Gratinované brambory a zelenina:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!