Použité suroviny receptu Gratinované brambory Dauphinoise:
1,5 kg brambor
| máslo
| česnek
| sušená šalvěj
| sůl
| čerstvě namletý pepř
| 250 ml 12 % smetany
| 50 ml silného vývaru
Postup přípravy receptu Gratinované brambory Dauphinoise:
1,5 kg brambor oškrábejte a nakrájejte na milimetrové plátky. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory vrstvěte do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby. Každou vrstvu osolte a okořeňte sušenou šalvějí, čerstvě namletým pepřem, a vše zalijte 250 ml 12% smetany a 50 ml silného vývaru. Brambory zakryjte pečicím papírem a zatižte (třeba poklicí) tak, aby vrstvy brambor k sobě co nejlépe přilnuly. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak sejměte papír a ještě patnáct minut dopečte dozlatova.
Fotky receptu Gratinované brambory Dauphinoise:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!