Postup přípravy receptu Hermelín s omáčkou ze zeleného pepře:
Příprava tohoto jídla je náročnější na organizaci práce, zvláště pokud ho připravujete pro více lidí. Doporučuji nejdříve si připravit bramboráky - očištěné brambory nakrouháme, smícháme s uvedenými surovinami a upečeme na pánvi. Suroviny zde uvedené jsou pouze orientační, bramborák si samozřejmě můžeme přizpůsobit podle svých zvyklostí. Můžeme péct menší bramboráčky (lépe to vypadá, ale dá to více práce), nebo bramboráky na celou pánev (jde to rychleji a servírujeme je přeložené napůl). Hotové bramboráky ponecháme v teple.
Poté si připravíme omáčku – v kastrolku rozpustíme trochu másla a s hladkou moukou umícháme jíšku, rozředím smetanou či mlékem, malinko přisolíme a hlavně přisypeme hrubě mletý zelený pepř. Dvě až tři minuty provaříme a odstavíme.
Plech na pečení vytřeme jednou lžičkou oleje a poklademe ho bramboráky. Na bramboráky položíme podélně rozkrojený hermelín řeznou plochou nahoru a polijeme ho připravenou omáčkou. Vložíme pod gril a grilujeme, až se sýr začne mírně tavit.
Baby karotku (jen mírně rozmraženou) vsypeme do vařící osolené vody, přidáme malý kousek másla a vaříme do měkka. Trvá to pouze pár minut. Hotovou karotku zcedíme a použijeme jako lehkou zeleninovou přílohu k bramboráku s hermelínem.