Postup přípravy receptu Hlíva ústřičná jako řízek:
600 g čerstvé hlívy ústřičné očistíme, opláchneme a v 1/2 l zeleninového nebo masového vývaru asi 20 minut povaříme. Potom scedíme a necháme okapat. Polovinu veky nebo 2 starší žemle rozkrájíme na větší kusy, zalijeme 3/8 l mléka a necháme nasáknou. Na 30 g másla osmahneme 20 g drobně krájené cibule, přidáme okapané houby, které jsme předem umleli na masovém strojku s vymačkanými žemlemi, 1 vejce, 2 stroužky česneku utřeného se solí, trochu majoránky a mletého pepře. Dobře prohněteme, podle potřeby zahustíme strouhanou houskou a tvoříme ne příliš silné řízky, které obalíme ve vejcích a strouhance a potom na oleji do zlatova usmažíme po obou stranách.