Postup přípravy receptu Houbové rizoto se sýrem:
Houby očistíme. Žampiony nakrájíme na plátky, lišky rozkrájíme podle velikostí. Lahůdkové cibulky opereme a dvě z nich nakrájíme na kolečka. Houby opékáme na másle 15 min., pak vyjmeme. Do másla vložíme rýži a zesklovatíme ji. Přilijeme bílé víno a pomalu vléváme vývar. Rýži dusíme asi 20 min.
Z parmazánu odkrojíme několik hoblinek a zbytek najemno nastrouháme. Když je rýže ještě sypká, ale již měkká, vmícháme do ní lahůdkovou cibulku a hoblinky parmazánu. Osolíme, opepříme a vmícháme mascarpone nebo lučinu.
Houbové rizoto ozdobíme zbylou lahůdkovou cibulkou, zbylým parmazánem, případně pepřem.
Tip: Tenké hoblínky parmazánu nebo jiných tvrdých sýrů lze připravit přímo ze sýrové cihly škrabkou na brambory.