Postup přípravy receptu Houby v octovém nálevu :
Houby nakládáné v octovém nálevu jsou konzervovány účinkem octa. Tvrdé, zdravé a pokud možno menší houby očistíme pod tekoucí studenou vodou rychle omyjeme, menší ponecháme a větší nakrájíme na menší kousky. Pro nakládání hub do octa se hodí hříbky, ryzce, kozáky, pečárky, holubinky, žampiony, lišky a mladé václavky.
Před urovnáním hub do sklenice se houby vloží do vařící osolené vody a vaří se 5-7 minut, tvrdé plodnice až 10 minut. Potom se scedí, propláchnou studenou vodou, aby se zbavily na povrchu vysrážené slizovité látky a rozloží se na desku, aby vychladly a částečně oschly.
Urovnáme do sklenic s patenrním uzávěrem a pak ještě zavařujeme 30-35 minut při 100c.
Taky se dá zavařovat s konzervačním prostředkem DEKO.
Na obalu uvedený recept doporučuji trochu pozměnit. Dáme svařit 1 1\2 vody a 1\2 litru 8% octa. Přidáme jednu cibuli nakrájenou na kolečka nebo nudličky, bobkový list, jalovec, tymián a jedno DEKO, ze kterého jsme odebrali jen 2 polévkové lžíce. Nálev vaříme asi 5 minut a necháme vychladnout. Čím bude víc cibule, tím je nálev hustší, rosolovatější.
Taky naložíme do sklenic s uzávěrem zalijeme nálevem a dobře uzavřeme a při 100c asi 30- 35 minut.
Takto naložené houby podáváme k masovým jídlům jako salát, zdobíme jimi obložené mísy, saláty, popřípadě je po opláchnutí použijeme k přípravě kyselých polévek a omáček. Nakládanými houbami v octovém nálevu doplňujeme také míchané zeleniny, upravené nakyselo.
Fotky receptu Houby v octovém nálevu :
Fotky vložil: Natural,tvackova1,vilka,Aksuna