Použité suroviny receptu Houskový knedlík v ubrousku:
250 g rohlíků nebo housek
| asi 300 ml mléka
| 2 vejce
| špetka soli
| 30 g másla nebo rostliného tuku
| asi 50 g hrubé mouky
Postup přípravy receptu Houskový knedlík v ubrousku:
Rohlíky nebo housky nakrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme ho vsáknout. Vmícháme rozšlehaný tuk, prosátou mouku a pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto zpracujeme do tvaru šišky a vložíme do navlhčené a vyždímané utěrky. Utěrku ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme nití nejprve těsně u knedlíku, potom ještě o 1 cm dále. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme mírným varem. Po 5 minutách varu nitě těsně u knedlíku rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku.