Postup přípravy receptu Hovězí maso s pažitkovou omáčkou:
Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Cibuli s mrkví oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji, přidáme celý pepř i nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso a na mírném ohni vaříme doměkka. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme ho hladkou moukou a orestujeme na světlou jíšku, Stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Z hrnce odebereme asi 500 ml masového vývaru, přilijeme ho ke světlé jíšce a metličkou rozšleháme. Uvedeme k varu a vlijeme smetanu. Omáčku necháme za občasného míchání vařit. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple. Zbytek vývaru přecedíme do omáčky, kterou svaříme do krémové konzistence. Vmícháme zakysanou smetanu a pažitku. Přisolíme, opepříme a už jen krátce prohřejeme. Plátky hovězího masa rozdělíme na talíře a polijeme pažitkovou omáčkou. Podáváme s houskovými knedlíky.