Použité suroviny receptu Hřiby ve smetanové omáčce:
800-1000 g hřibů
| 2 středně velké cibule
| 2 lžíce másla
| 1/8 l horkého zeleninového vývaru
| špetka soli
| na špičku nože bílí pepř
| 3 žloutky
| 1/4 l smetany
| 2 lžíce nasekané petrželové natě
Postup přípravy receptu Hřiby ve smetanové omáčce:
Hřiby důkladně očistíme, odstraníme všechny poškozené a červivé části. Jsou-li kloboučky slizké, oškrabemeje ostrým nožem. Rourky na spodní straně kloboučku odkrojíme. Lehce oškrabeme i třeně a nožíkem zarovnáme. HOuby vypereme ve studené vodě a necháme pořádně odkapat. Velké plodnice přepůlíme nebo rozčtvrtíme, malé necháme vcelku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, dozlatova opečeme na másle. Přidáme houby a za stálého míchání podusíme. Postupně přiléváme horký vývar a přiklopené dusíme ještě 10-15 minut. Ochutíme solí pepřem. Žloutky rozkvedláme se smetnou. Houby odstavíme a vmícháme vejce se smetanou. Hřiby ještě pár minut ohříváme ale už nevaříme. Podáváme posypané petrželkou.