Postup přípravy receptu Hruškovomakový koláč:
Do mísy nebo na vál prosijeme mouku, přidáme 180 g cukru, změklé máslo, 1 vejce a žloutek. Ze všeho vypracujeme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme 30 minut odpočinout. Na náplň dáme do hrnce 150 g cukru a za stáleho míchání ho necháme roztavit na světlý karamel. Přilijeme smetanu s medem a na mírném plameni vaříme 1O minut. Pak vmícháme 400 g mletého máku, ochutíme rumem, odstavíme a necháme vychladnout. Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na podélně na dílky. Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme po obvodu máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na plát asi 5 mm silný, vykrojíme dva kruhy o průměru formy a jeden vložíme na dno. Zbylým těstem vyložíme stěnu formy do výšky asi 6 cm. Na koláč rozetřeme 1/2 náplně, poklademe hruškami, navrh rozdělíme zbylou náplň a zakryjeme druhou kulatou plackou. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem máku. Formu dáme na plech a pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout a ozdobíme plátky hrušky.