Postup přípravy receptu Imám v bezvědomí:
Lilky (nejlépe střední velikosti) omyjeme, osušíme (neloupeme!)a po délce vyřízneme klínek asi do hloubky čtyř centimetrů. Odhalenou dužinu řádně osolíme a necháme asi půl hodiny "vypotit". Pak lilky omyjeme, osušíme a na oleji opečeme ze všech stran. Na pánvi na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, na kostičky nakrájená rajčata a freferonky. Přidáme cukr a papriku, podlijeme vodou (může být i trocha bílého vína) a dusíme, dokud se tekutina nevypaří. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Lilky naklademe těsně vedle sebe do zapékací mísy klínkem nahoru, otvory naplníme pikantní směsí. Vše hustě posypeme sekanou petrželkou, trochu podlijeme a dáme zapéct asi na 20 minut do trouby.