Použité suroviny receptu Iránská svatební rýže - shirin polo:
3 ks pomeranče
| 6 lžic cukru
| 5 - 3 ks mrkví nakrájených na proužky
| 3 lžíce rozpuštěného másla
| 50 g smíchaných posekaných oříšků pistaciových, mandlí a piniových
| 680 g rýže basmati namočené ve slané vodě na 2 hodiny
| podle chuti sůl
Postup přípravy receptu Iránská svatební rýže - shirin polo:
Oloupat pomeranče a z kůry odškrábat bílou část. Nakrájet kůru na jemné tenké proužky a vložit je do kastrolku s vodou. Vařit je, po 10 min. slít a znovu je vařit. Opakovat tak dlouho, až kůra ztratí svoji hořkost. Přidat 3 lžíce cukru a 4 lžíce vody ke kůře a vařit tak dlouho, až se voda zredukuje na polovinu. Dát stranou. Osmažit mrkev na 1 lžíci másla po 3 min. Přidat zbytek cukru a 4 lžíce vody a vařit tak dlouho, až se voda vypaří. Zamíchat mrkev a polovinu oříšků do kůry a dát stranou. Slít namočenou rýži. Vařit ji v čerstvé osolené vodě po 5 min., snížit teplotu a nechat mírně probublávat po 10 minut. Slít a propláchnout. Rozehřát 1 lžíci másla na pánvi a přidat 3 lžíce vody. Přidat trochu rýže a pomocí vidličky ji nadlehčit, na ni vložit část směsi mrkve. Pokračovat ve vrstvení, až je vše upotřebeno.
Pomalu dusit asi po 10 min. Nahoru nalít zbývající máslo a vše přikrýt čistou utěrkou. Nahoru položit pokličku a nechat vše zapařit po 30 - 45 min.
<br /><br />
Iránskou svatební rýži podávat se zbytkem oříšků a šafránovou vodou.