150 g zeleného chřestu
| 2 malé artyčoky
| šťáva z jednoho citronu
| 1 mladá mrkev
| 2 šalotky
| 100 g zelených fazolek
| 50 g zeleného hrášku
| 5 lžic olivového oleje
| 20 g másla
| 200 g oválné rýže
| cca 700 ml vroucího zeleninového vývaru
| sůl
| čerstvě mletý pepř
| 1 lžíce sekané bylinkové směsi (např. bazalka, petrželka, stragon, roketa)
| 20 g strouhaného parmezánu
Postup přípravy receptu Jarní zeleninové rizoto:
Dolní část chřestu oloupeme a výhonky nakrájíme na kousky. Hlavičky odložíme stranou. Z artyčoků odstřihneme tvrdé špičky listů, rozčtvrtíme je a vložíme do vody s citrónovou šťávou. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou šalotku nadrobno nasekáme. Z fazolek odkrojíme oba konce a nakrájíme je na 2 cm dlouhé kousky. V hrnci rozehřejeme olej s máslem a dáme zesklovatět šalotku. Postupně přidáváme a opékáme připravenou zeleninu s výjimkou chřestových hlaviček a hrášku. Navrch přisypeme rýži, osolíme a opepříme. Mícháme a přilijeme asi čtvrtinu vroucího vývaru. Prudce vaříme asi 20 minut. Přitom stále přiléváme vývar a promícháváme. Po 10 minutách přidáme chřestové hlavičky a hrášek. Rizoto je hotové, když rýže tekutinu vsákne. Přimícháme bylinky a sýr a servírujeme.
Fotky receptu Jarní zeleninové rizoto:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!