Postup přípravy receptu Kadeřavý salát se ztracenými vejci:
1. Salát očistíme, omyjeme, důkladně otřepeme a nakrájíme na menší kousky, které upravíme na čtyři velké talíře. Očistíme jarní cibulky, opláchneme je, nakrájíme na kolečka a posypeme jimi salát.
2. Zálivku rozmícháme metlou ze 2 lžic octa, 2 lžic oleje, hořčice, křenu, soli a pepře. Nakapeme ji na porce.
3. Ve velké, hluboké pánvi přivedeme k varu asi 8cm sloupec vody se 3 lžícemi octa. Ve druhé pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a z obou stran v něm osmažíme plátky slaniny.
4. Vajíčka po jednom rozklepneme do naběračky a opatrně je necháme sklouznout do vroucí vody. Dvěma velkými lžícemi opatrně přidržujeme bílek nad žloutkem, dokud hmota nezačne tuhnout. Zmírníme žár, aby voda jen mírně bublala. Vajíčka vařím 4–5 minut. Vyjmeme je, necháme okapat a ořízneme kraje. Vejce osolíme, opepříme a spolu s horkou slaninou upravíme na porce salátu a ihned podáváme.