Do hrnce vlijeme cca 1/2 litru vody, ryba bude po vložení potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme, pak teprve přidáme rybí porce, uvedeme znova do varu a povaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně vyjmeme na talíř. Na nudličky nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky a krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet (v dřívějších dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme.
Podáváme s
houskovým knedlíkem.