Postup přípravy receptu Kartošnik:
Uvařit brambory a propasírovat je. Předehřát troubu na 230°C. Vymastit zapékací misku, dortovou formu, nebo malý plech velikosti asi 23x23cm. V míse našlehat vejce, přidat sůl, šlehačku a znovu našlehat. Přidat brambory a dobře vše smíchat dohromady. Zamíchat dovnitř obojí sýr, muškátový oříšek a cibuli. Přidat prášek do pečiva a opět dobře promíchat. Nalít bramborovou směs do formy a uhladit povrch. Péct po 30- 35min., až je povrch pěkně světle zlatohnědý. Vyjmout z trouby a nechat stát po 5min. Kartošnik se nafoukne, ale sklesne po vyjmutí z trouby. Rozpustit máslo. Nakrájet Kartošnik na 8cmx8cm, nebo dílky. Podávat polité máslem s trochou kyselé smatany a posypané šalotkou nabo petrželkou.