Vložil: | Delli |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Kohout na víně se sušenými švestkami:
750ml dobrého výrazného, těžšího červeného vína
| 4 kuřecí čtvrtky, rozdělené, nebo 8 stehýnek
| 3 lžíce rostlinného oleje
| 25g másla
| 2 pevná zralá rajčata, nasekaná
| 1 lžíci hladké mouky
| 2 bobkové listy
| snítka tymiánu
| proužek kůry z biopomeranče
| 20 vypeckovaných sušených švestek
| 1 lžičku kukuřičného škrobu (maizeny)
| sůl, pepř a případně špetku cukru na dochucení
| K podávání:
| nastrouhaná kůra z půlky důkladně omytého pomeranče
| hrst jemně nasekané petrželky, nejlépe hladkolisté
Postup přípravy receptu Kohout na víně se sušenými švestkami:
Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.
Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.
Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.
Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.
Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou.
Fotky receptu Kohout na víně se sušenými švestkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!