Postup přípravy receptu Koláč s hruškami a ostružinami:
1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme droždí, cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, olej a mléko. Vše důkladně promícháme měchačkou tak, aby se těsto nelepilo na stěnu. Hladké těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, dokud zřetelně nezvětší svůj objem (cca 60 – 90 min.).
2. Náplň: Všechny suroviny na náplň promícháme v misce do hladké hmoty.
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vyjmeme jádřinec. Čtvrtky hrušek nakrájíme na plátky a pokapeme je citrónem. Ostružiny zbavíme stopek, omyjeme a osušíme na ubrousku.
4. Těsto dáme do vymaštěné formy na koláč o průměru 28 cm a ručně ho vymačkáme až po okraj formy. Těsto necháme 5 minut kynout.
5. Na těsto pak rozetřeme náplň – necháme asi 1 cm od okraje volný. Plátky hrušek skládáme na náplň jako tašky na střechu po celém koláči. Okolo hrušek vyskládáme ostružiny a některé dáme i do středu koláče. Koláč dáme péct do předehřáté trouby:
Horní a spodní ohřev: asi 190 °C
Horký vzduch: asi 170 °C
Plynová trouba: stupeň 3-4
Doba pečení: 25-30 minut
5. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí koláč pocukrujeme. Okraj potřeme rozehřátým (ještě teplým) máslem.