Postup přípravy receptu Koňakové trubičky:
Předehřejeme troubu na 180°C (plyn stupeň 4). Plech pokryjeme papírem na pečení. V malé pánvičce na středním plameni zahříváme máslo a zlatý sirup (zkusíme med), až se máslo rozpustí za občasného míchání. Pak sundáme pánvičku z plamene a lžící vmícháme mouku, cukr, zázvor a koňak. Mícháme až je směs hladká. Postavíme znova na mírný plamen, abychom směs udrželi teplou.
Jednu lžičku směsi vylijeme na plech a krouživými pohyby spodku lžíce vytvoříme placičku o průměru 10 cm. Směs se během pečení rozteče a proto ponecháme mezi jednotlivými kolečky větší mezery. Postup opakujeme a na plechu vytvoříme další 3 placičky.
Pečeme asi 5 minut, až jsou zlatohnědé. Vyndáme plech, placičky necháme krátce zchládnout, až ztuhnou okraje. Plochou podběračkou podebereme placičky a převrátíme, aby krajková struktura (vytvořená vespod na styčné ploše s plechem) zůstala na povrchu následně stočených trubiček.
Pracujeme co nejrychleji a každou placičku stočíme do trubičky kolem držadla vařečky o průměru asi 1 cm. Jestliže placičky před stáčením již ztvrdnou (příliš zchládnou), dáme je na chvíli do trouby, aby opět změkly. Jakmile stočíme celou trubičku sundáme ji a necháme vychladnout na drátěném roštu.