300 g hladké mouky
| 1 špetka soli
| 100 ml oleje
| 150 ml nízkotučného mléka
| dle potřeby: rozehřátý rostlinný tuk na potření závinu
| dle potřeby: tuk na vymazání plechu
| 1 čokoládová poleva na zdobení
| náplň:
| dle potřeby: strouhanka
| 750 g jablek
Postup přípravy receptu Křehký vánoční závin:
Z prosáté osolené mouky, oleje a vlažného mléka připravíme vláčné těsto. Necháme je alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout. Poté těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme na pláty a posypeme nasucho osmahnutou strouhankou. Poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, omytými rozinkami, drcenými jádry ořechů, strouhaným kokosem, posypeme skořicovým cukrem a svineme. Záviny přeneseme na vymazaný plech, potřeme rozehřátým tukem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Povrch upečeného závinu pokapeme polevou a necháme ztuhnout.