Postup přípravy receptu Křenová omáčka z hovězího vývaru:
Hovězí maso vcelku vaříme asi v 1,5 litru vody. Vodu osolíme až po 10 minutách vaření. V polovině vaření do vývaru vhodíme celé kuličky pepře a nového koření s kořennou zeleninou pokrájenou na kousky. Když je maso měkké, tj. na dotek pruží, vývar odstavíme.
Příprava omáčky:
V části vývaru rozvaříme žemle a přidáme šálek strouhaného křenu. Ten však již moc vařit nesmíme, neboť by ztratil svoji sílu. Omáčku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve sladké smetaně, ale to už kapalina vůbec nesmí vařít. Dochutíme solí a můžeme dosladit cukrem. Pokud se nám zdá omáčka řídká můžeme ji zahustit dalším křenem nebo strouhankou, pokud je to opačné, zředíme ji trochou zbylého vývaru. Podáváme s vařeným hovězím a knedlíkem.