Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi.
Na dezert si připravíme sladké varianty náplní:
Makovo - povidlová náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota. Před servírováním necháme vychladnout.
Tvarohová náplň:
Do tvarohu vyšlehaného s cukrem přidáme pro zlehčení šlehačku. Aby hmota zůstala nadýchaná, vmícháme ji velmi opatrně a tvarohová náplň je hotová.
Když máme placky i náplně připraveny, servírujeme na talíře. Větší placky natřeme až ke krajům stejnoměrnou vrstvou makovo - povidlové náplně, stočíme je jako roládu a krájíme šikmo na řezy. Stejným způsobem si můžeme připravit placky s čistými povidly. Na menší placičky navršíme tvarohovou náplň, přidáme nakrájené jahody, přiklopíme další plackou. Postup můžeme několikrát opakovat a vytvořit více vrstev, poslední ozdobíme jahodami.
Na talíři servírujeme s nakrájenou roládou s makovo - povidlovou náplní, lžičkou zakysané smetany. Ozdobíme skořicí a případně lístky máty.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!