Ve vařícím mléce rozpustíme polovinu dávky másla a špetku soli. Pak přidáme několikrát spařené a propláchnuté jáhly. Promícháme je, aby nevznikly hrudky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Za občasného míchání necháme pod pokličkou vychladnout. Poté přidáme rozšlehané žloutky, část sušeného ovoce, které jsme si předem nakrájeli a nechali nabobtnat ve vlažné vodě, a sníh z bílků, který bude hutnější, pokud ho vyšleháme s cukrem. V takovém případě ovšem bude stačit polovina uvedeného množství ovoce. Vrstvu této hmoty rozetřeme na dno vymazané formy, posypeme sušeným ovocem a znovu pokryjeme jáhlovou směsí. Přelijeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme asi hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Zdobíme hruškami s vinnou omáčkou. Tu připravíme takto: rozpůlené hrušky, zbavené jadřinců, podusíme v červeném víně spolu s medem a celou skořicí. Když se hrušky zabarví, dáme je vychladit a poté nakrájíme. Víno prudkým varem zredukujeme na třetinu, aby omáčka mírně zhoustla. Podle chuti přisladíme cukrem nebo medem a můžeme podávat.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!