Na vál nasypeme část hladké i hrubé mouky, přidáme celé vejce, kousky povoleného másla a rozdrobené droždí. Začneme s hnětením, během kterého postupně přisypáváme zbytek surovin a opatrně přiléváme vodu, dokud nevznikne pevné tvárné těsto. To dáme do mísy, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple vykynout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (místo vlašských ořechů můžete použít i mleté lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Těsto ještě alespoň dvakrát přetužíme a znovu necháme vykynout. Poté vytvoříme váleček, rozdělíme ho na menší části, které pak rozválíme na malé trojúhelníky. Do každého z nich zabalíme kousek ořechové náplně a tvarujeme rohlíčky. (Ti, kteří nemají dostatečnou trpělivost, mohou místo rohlíčků vytvořit ořechový závin.)
Rohlíčky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem a pečeme při 230°C do zlatova asi 12 minut. Hotové posypeme moučkovým cukrem.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!