Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a opatrně spojíme s máslem, do kterého jsme předtím postupně zašlehali žloutky i zbývající cukr. Do vzniklé masy zlehka vmícháme prosátou mouku a hotové těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě na pečící papír. Pečeme asi 10 minut na 200 stupňů do zlatova.
Mezitím si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem přidáme zálivku z pudinkového prášku a trochy mléka, provaříme a necháme vychladit. Do zchladlého základu zašleháme povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu, a hotovým krémem potřeme upečené pláty. Přidáme na jemno nasekané jedlé kaštany, plátek pokropíme bílým rumem a stočíme do rolády, kterou uložíme do chladu. Ztuhlou roládu potřeme zbytkem krému, vidličkou napodobíme kůru stromu, a pokud z kousku druhé rolády uděláme zbytek větvičky a talíř ozdobíme chvojím, bude iluze polínka naprosto dokonalá.
Rady:
Lépe se pracuje s povoleným máslem.
Zálivku na krém za stálého míchání opravdu důkladně provařte.
Krém musí být vychlazený, a teprve pak je možné přidat máslo, jinak by se rozpustilo.
Kaštany lze nahradit kaštanovým pyré.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!