Postup přípravy receptu Kuřátko na venkovský způsob:
V kastrolu rozehřejeme olivový olej i máslo a porce kuřete na něm opékáme po dobu asi 10 minut. Maso vyndáme a odložíme na talíř. Na tuk vložíme najemno nasekanou cibuli a dozlatova ji osmahneme. Přidáme najemno nasekanou mrkev, jemně pokrájený celer, utřený česnek, kousky žampionů a opékáme ještě asi 5 minut.
Zalijeme vývarem, přidáme rýži (nebo bulgur), opepříme, dosolíme, vložíme celé šalotky, zasypeme šalvějí a vrátíme kuřecí stehna. Vše přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme asi 30-40 minut. Poté přidáme artyčoky (máme-li je) a dusíme dalších 10 minut, nebo do té doby, až bude maso měkké a tekutina se vsákne do rýže. Podle potřeby dolijeme trochou horké vody. Hotový pokrm případně dosolíme a dopepříme.