Postup přípravy receptu Kuře se slaninou nadívané kysaným zelím:
Kuře omyjeme, uvnitř i na povrchu osolíme, kysané zelí vecpeme i s nálevem (zásadně ho nevymačkáváme!) dovnitř a kuře zašijeme či uzavřeme masovou jehlou. Takto připravené dáme do pekáče, posypeme kmínem, podlijeme studenou vodou, přidáme na úzké plátky nakrájenou slaninu, pokryjeme alobalem (nebo druhým pekáčem) a pečeme ve středně (i trochu více) vyhřáté troubě. Občas podléváme teplou vodou a přeléváme vypečenou šťávou (vodou na podlévání šetříme, aby byla šťáva jen na počet porcí, jakmile jí uděláme mnoho, ztratí svou báječnou osobitou chuť). Tak pečeme 45-50 minut, potom kuře obrátíme a zhruba stejnou dobu děláme na již odkryté druhé straně, aby bylo upečené dozlatova.
Zelí z kuřete vyndáme (budme připraveni na to, že zelí z kuřete je jen trochu podušené, ne tedy natolik měkké, jak jsou někteří zvyklí), rozdělíme na talíře, přidáme porci kuřete, přílohu, polijeme šfávou s opečenou slaninou a podáváme.