Postup přípravy receptu Kuřecí maso s bramborem na šlehačce:
Kuřecí maso omyjeme, naklepeme a osolíme jako při přípravě přírodních řízků, dále okořeníme podle libosti - např. pepř a sladká paprika. Nakrájíme si oloupanou cibuli a česnek. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme.
Do zapékací mísy nalijeme trochu oleje a přidáme cibuli a česnek. Vložíme plátky masa a na ně pokládáme syrové oloupané brambory nakrájené na tenké plátky. Každou vrstvu brambor osolíme a opepříme, prokládáme cibulí a česnekem. Lze přidat i nakrájené vejce. Zalijeme nejprve polovinou smetany ke šlehání, dáme péct do trouby asi na 220 °C. Po 20 minutách dolijeme smetanu a necháme ještě asi 20 - 30 minut péct, dokud brambory nahoře nezezlátnou.
Kuřecí maso s bramborem na šlehačce ihned podáváme.
Pokud nemáme po ruce kuřecí maso, lze ho nahradit měkkým salámem (gothaj) nebo slaninou. Množství si určujeme podle velikosti zapékací misky.