Postup přípravy receptu Kuřecí nebo vepřové maso v mrkvi:
Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme na kostičky nakrájené maso, které necháme pořádně zatáhnout a osmahnout, aby chytilo barvičku, trochu pomoučíme a základ přelijeme sklenkou vody. Poté přidáme nakrájenou mrkev na tenká kolečka, masox a koření. Dusíme nejdříve na plotně a podléváme vodou, aby se nám směs nepřichytila a omáčky bylo dostatek. Po pár minutkách dušení dáme kastrol i s pokličkou do trouby a omáčku zapékáme na 200 stupňů, dokud masíčko nezměkne. Nezapomínáme podlévat a míchat. Když je masíčko měkké, dáme omáčku ještě na pár minutek zapéct bez pokličky, aby se udělala na povrchu taková krustička, která dodá barvu. Poté přilijeme trochu vody (opravdu záleží, jak chce mít kdo výpek hustý a kolik chce mít omáčky), přidáme lžičku másla a na plotně za stálého míchání dohustíme. Během míchání můžeme vyndat kuličky koření a dochutit případně solí.