Postup přípravy receptu Květák zapékaný v bešamelu :
Květák rozebereme na menší růžičky a vložíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 5 minut (je důležité, aby růžičky zůstaly pevné).
Bešamel:
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Odstavíme z plotny a přimícháme studené mléko, neustále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Poté hrnec vrátíme na plotnu a přivedeme k varu. Opepříme, přidáme muškátový oříšek a vmícháme smetanu, opět odstavíme a vmícháme 100g sýra a žloutky.
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno dáme trošku připravené omáčky a na ni rozložíme uvařené květákové růžičky. Přelijeme zbývající omáčkou, tak aby byl celý zakrytý a posypeme sýrem.
Zapékáme 15 minut dozlatova.