1 kg vepřové kýty
| 100 g slaniny
| 1 mrkev
| sůl
| 3 kuličky tlučeného černého pepře
| půl celeru
| 300 g cibule
| 3 kuličky celého pepře
| 1 lžička plnotučné hořčice
| 500 ml vývaru
| 50 ml bílého vína
| 100 ml kysané smetany
| 50 g hladké mouky
Postup přípravy receptu Kýta na smetaně s vínem:
Maso zbav sádla a kůže, nakrájej ho a prostrkej slaninou nakrájenou na nudličky a půlkou podélně nakrájené mrkve. Pak ho osol a opepři. V kastrolu vyškvař okrájené sádlo a zbytky slaniny. Přidéj k tomu nakrájený celer, zbylou mrkev a cibuli a vše upraž do světležluta. Přidej odřezky z masa, celý pepř a hořčici. Vše zalej vývarem, přidej maso, přiklop a chvíli v troubě dus. Maso obrať a bez pokličky upeč doměkka. Pečené maso vlož do jiného kastrolu a na teplém místě nech stát. Šťávu zalej bílým vínem, zahusti ji smetanou a moukou a povař. Poté ji proceď na maso a vše povař asi 2 minuty. Potom pečeni nakrájrj na plátky a podlej trochou šťávy. Ostatní podávej v omáčníku.
Fotky receptu Kýta na smetaně s vínem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!