Použité suroviny receptu Lepenec ze zelí a brambor:
200 g sádla na škvarky (nebo už hotové z obchodu)
| 400 g hlávkového zelí
| 600 g brambor
| 4 stroužky česneku
| 80 g anglické slaniny (nebo i jiné uzeniny, která zbyla)
| 1 lžíce hladké mouky
| mletý černý pepř
| sůl
Postup přípravy receptu Lepenec ze zelí a brambor:
Sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Hlávkové zelí zbavíme vnějších ovadlých listů, potom je nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostky, které společně s oloupaným česnekem dáme vařit do osolené vody. Slaninu nakrájíme též na kostičky a v malém kastrůlku necháme zvolna vyškvařit. Tuk přes sítko slijeme do misky a vrátíme zpět do kastrůlku. Nahřejeme ho, přimícháme mouku a necháme zpěnit. Jíšku odstavíme a necháme vychladnout. (Pokud použijeme jinou uzeninu, opečeme ji na sádle.) Brambory scedíme a ihned i s česnekem prolisujeme do mísy. Asi 100 ml vývaru z brambor nalijeme do studené jíšky, dobře rozšleháme, krátce povaříme a vmícháme spolu se zelím a vyškvařenou slaninou do brambor. Podle chuti přisolíme, opepříme a přelijeme škvarečky se sádlem.
Fotky receptu Lepenec ze zelí a brambor:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!