Vložil: | Delli |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 35 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Letní pomazánka z červené čočky:
200 g červené biočočky (prodávají supermarkety, drogerie dm i bioprodejny)
| 5 lžic olivového oleje (bio nabízejí supermarkety i bioprodejny)
| 3 stroužky česneku + na dochucení
| 1 cibule nakrájená na kostičky
| 1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle (biomrkev prodává Plus i další supermarkety)
| kůra z jednoho biocitronu + štáva podle chut
| 15 asi 15 třešňových rajčátek
| 2 hrsti čerstvé bazalky (bio v květináčku nabízí Plus)
| 1,5 lžičky mořské soli
Postup přípravy receptu Letní pomazánka z červené čočky:
1. Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
2. Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.
3. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.
4. Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.
5. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.
Fotky receptu Letní pomazánka z červené čočky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!