Postup přípravy receptu Lilek plněný rýží:
Lilky opereme, rozřízneme po délce a dáme na čtvrt hodiny do vody, kterou jsme předtím převařili. Pak je vyjmeme, dáme mezi dvě prkénka odkapat a zatížíme. Na oleji podusíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme rajčata nakrájená na kousky, nastrouhaný česnek, sůl, pepř a cukr. Vaříme, až se šťáva z rajčat dostatečně vyvaří a vše propasírujeme přes síto. Rýži uvaříme za stálého míchání ve slané vodě. Půlky lilku vydlabeme, vydlabanou hmotu nasekáme nadrobno, přidáme ke scezené odkapané rýži a vše spojíme trochou připravené omáčky. Ohnivzdornou mísu vymažeme olejem, vložíme půlky lilku, naplníme rýžovou náplní, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Při podávání nalijeme kolem lilku zbylou horkou omáčku. Podáváme s pečivem.