Postup přípravy receptu Lilek zapečený se sýrem:
Lilek omyjeme a nakrájíme na 1 cm plátky - posolíme a necháme 30 min odležet (vypotit). Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na oleji na mírném ohni, za přidání cukru krystal, podusíme, až dosáhneme potřebné barvy přidáme nakrájená rajčata (předem oloupaná), krátce podusíme - podlejeme červeným vínem přidáme na plátky nakrájený česnek, pepř z mlýnku, osolíme a na mírném ohni ještě chvíli dusíme, až dosáhneme konzistenci omáčky, omáčku ochutíme event. přisladíme.
Za pomoci kuchyňské papírové utěrky vytlačíme z lilků přebytečnou tekutinu a plátky lilku osušíme.
Na pánvi na slunečnicovém oleji postupně plátky lilku opékáme do zlatova z obou stran-opečené plátky, klademe na dno vhodné zapékací mísy, kterou jsme vymazali olivovým olejem. Lilek osolíme a opepříme.
Mozzarellu a vařené vejce nakrájíme na plátky, tvrdý sýr nastrouháme. Mozzarellu spolu s nakrájeným vejcem klademe na lilek, posypeme strouhaným sýrem čerstvou nasekanou nebo sušenou bazalkou - navrch lžící přidáme rajč. omáčku. Toto stále opakujeme, až do spotřebování surovin, přičemž na povrchu bude omáčka posypaná strouhaným sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě 180°C cca 40 min. Podáváme teplé nebo studené (jako předkrm)