Postup přípravy receptu Makové koláče:
Smícháme mouku s vinným kamenem, špetkou soli, žloutkem, tukem, mlékem (mléko dáme podle hustoty tak, aby vzniklo vláčné těsto) a asi lžičku medu. Pak dáme na plech pečící papír a lžící namočenou do studené vody z těsta vytvoříme asi 9 hromádek, které pak mokrýma rukama vytvarujeme do podoby koláče. Těsto bude mít ještě na sobě mák a navíc v troubě povyskočí, takže koláče neděláme příliš tlusté. Pak okraje koláčů potřeme žloutkem -je to snadnější v této fázi, než až když už je na koláči vrstva máku. Makovou náplň uděláme tak, že mám pomeleme, přidáme do něj podle chuti med (ochutnáváme, zda už je mák dost sladký, protože podle toho pak budou koláče celkově sladké), pak směs rozředíme mlékem a buď necháme stát, aby se mák nasál mlékem nebo směs krátce povaříme (směs musí být hustá, aby nestekla z koláče). Na koláče pak navrstvíme tlustší makovou vrstvu a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny.