Postup přípravy receptu Mokka dort s vaječným koňakem:
Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se 4 lžíce vody dotuha, postupně vešleháme 100 g cukru a dále jednotlivě všechny žloutky. Prosijeme mouku, solamyl a prášek do pečiva a lehce zapracujeme do vaječné hmoty. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem, naplníme ji těstem a uhladíme povrch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 20 až 25 minut. Polovinu šlehačky a jeden sáček vanilkového cukru vyšleháme dotuha, přidáme ztužovač a nakonec vaječný koňak. Kávový prášek rozpustíme v 6 lžicích horké vody a necháme vychladnout. Zbývajících 400 ml šlehačky ušleháme s druhým sáčkem vanilkového cukru, zamícháme ztužovač a nakonec přidáme kávu.
Upečený korpus vodorovně rozpůlíme: vezmeme dva zdobící sáčky s velkým otvorem, jeden naplníme polovinou koňakové šlehačky, druhý polovinou kávové. Na spodní část korpusu stříkáme v kruzích střídavě oba druhy šlehačky. Přikryjeme druhou částí korpusu: do sáčků dáme zbylou šlehačku a ozdobíme povrch dortu, můžeme dozdobit čokoládovými bonbony.