Postup přípravy receptu Mrkvové pyré v aspiku:
Sezamová semínka opražíme na suché pánvi a smícháme s olejem. Želatinu namočíme do vody. Mrkev oškrábeme, 2 - 3 ks ponecháme vcelku a zbytek nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
Na rozehřátém tuku cibuli orestujeme, přidáme mrkev, krátce podusíme a zalijeme vývarem. Přidáme celé mrkve a pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Celou mrkev vyndáme a zbytek obsahu rozmixujeme na pyré.
Želatinu vymačkáme a rozpustíme ji v mrkvovém pyré. Podle chuti osolíme a opepříme.
Formu (obsah 750ml) naplníme do poloviny mrkvovým pyré a uložíme na 30 minut do chladničky. Pak do středu položíme celé mrkve a přelijeme zbylým pyré. Uložíme do chladničky, nejlépe přes noc, zatuhnout.
Salát opláchneme, natrháme a necháme okapat. Smícháme citronovou šťávu se sójovou omáčkou, podle chuti osolíme a opepříme a všleháme olej se semínky.
Formu s pyré ponoříme na chvíli do studené vody a vyklopíme. Aspik nakrájíme na plátky a podáváme na salátu, přelité zálivkou a ozdobené celou mrkvičkou (i s natí).